De perfecte coach voor jou!

Vetzuren

 

Zwaarlijvig worden zonder er erg in te hebben. Hoe gebeurt het?

Bij velen van ons komen de kilo's erbij zonder dat we het willen. We letten nochtans op onze voeding, eten niet te veel en ontzeggen ons af en toe iets, maar de kilo's lijken wel immuun te zijn voor onze inspanningen. Dat zou gedeeltelijk te verklaren zijn door onze genen. Die verdragen namelijk niet alles wat we eten...

Gewicht: we zijn geprogrammeerd om een bepaald soort voedsel te eten
De natuur is eigenzinnig. Ons lichaam is ingesteld op een bepaald soort voedsel. Als we daarvan afwijken, moeten we daarvoor betalen. Dat zou de moraal kunnen zijn van een experiment dat Franse onderzoekers hebben uitgevoerd op muizen. De onderzoekers ¬zijn uitgegaan van de vaststelling dat onze voeding sinds de tweede wereldoorlog drastisch veranderd is. Onze koeien grazen vandaag geen gras of klaver meer, we geven ze in plaats daarvan voeder op basis van maïs en soja. Oppervlakkig bekeken lijken de koeien van nu niet veranderd, maar binnen in hun lijf is er veel veranderd...
 

Onze voeding werkt overgewicht in de hand
Het vlees van runderen vertoont van nature een evenwicht tussen omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Maar door het maïs- en sojavoer - allebei granen met een hoog omega 6-gehalte - is dat evenwicht verstoord geraakt. Als we nu rundvlees eten, krijgen we zelf ook te veel omega 6 binnen. Hetzelfde geldt als we koken met zonnebloem- of arachideolie - allebei oliën met een hoog omega 6-gehalte - of voor industrieel bereide gerechten of margarines op basis van zonnebloem.


Onze voeding is revolutionair veranderd, maar welke gevolgen heeft dat precies? De onderzoekers wilden met hun experiment op muizen nagaan of ook ons gewicht daardoor verandert. Ze volgden daarvoor twee groepen muizen. Beide groepen kregen elke dag hetzelfde aantal calorieën te eten. Het voedsel van de eerste groep vertoonde een mooi evenwicht tussen omega 3 en 6, dat van de tweede groep daarentegen was een typisch westers dieet met een verstoord vetzuurevenwicht en vooral een veel te hoog omega 6-gehalte. Het resultaat was alarmerend: na amper vier generaties hadden de muizen met het westers dieet allemaal obesitas. Hun gewicht was met andere woorden van ouder op kind systematisch gestegen. In amper vier generaties hadden ze het stadium van obesitas bereikt.

Het experiment toont aan dat de invloed van onze genen afhangt van wat we eten, en dat die genetische invloed van generatie op generatie wordt overgedragen. Het toont ook aan dat als we willen afvallen, het niet volstaat om minder te eten. We moeten vooral ook anders gaan eten.

Wat betekent dat in de praktijk?

 • Eet meer groenten. Vooral groene groenten bevatten veel omega 3

 

 • Gebruik koolzaad- of walnotenolie, die bevatten veel omega 3 Olijfolie is ook goed. Ze is neutraal, maar bevat veel vitamines.

 

 • Eet vis, want vis bevat omega 3

 

 • Kies uw vlees, melk en eieren zorgvuldig uit. Koop bij voorkeur biologische producten of - nog beter - producten van de keten Bleu Blanc Coeur of een vergelijkbare vereniging. In het voer van deze dieren zit 5% lijnzaad, dat is het product met het hoogste gehalte aan omega 3.

 

 • Lees de verpakking aandachtig. Als u bijvoorbeeld de keuze hebt tussen een blik sardienen op zonnebloemolie, olijfolie, of koolzaadolie, neem dan niet het blik met... Juist.

 

 • Wees zo zuinig mogelijk met kant-en-klare gerechten, industrieel gebak, enz. Ga met andere woorden weer zelf in de keuken staan en probeer de recepten uit met olien en vetten arm aan omega 6 vetzuren en rijk aan omega 3.
Belangrijke bronnen van Omega-3 vetzuren
 • vette vis (zalm, makreel, haring)
 • donkergroene bladgroenten
 • koolzaad
 • tarwekiemen
 • walnoten
 • pompoenpitten
 • hennepzaden
 • soja
 • lijnzaad
 • Herbalifeline
 • Formule 1 Shake

 

Nog even over vitamine E

 • Vitamine E is een belangrijke antioxidant, die helpt om kanker te voorkomen. Bovendien beschermt het de ogen en helpt het aderverkalking tegen te gaan. Kortom: een onontbeerlijke stof in de strijd tegen de veroudering.

  Hoe goed de vetzuren ook zijn voor ons welzijn; het is zeer belangrijk om te zorgen dat ze in ons lichaam intact blijven. Ze hebben namelijk de neiging om snel te oxideren, bijv. door zuurstof. Vooral Omega-3 is hier gevoelig voor. Hierdoor zouden vrije radicalen vrij spel hebben en veel schade kunnen aanrichten. Vitamine E steekt hier een stokje voor. Een dieet dat rijk is aan Omega 3- en 6-vetzuren moet dus beslist ook hogere doseringen vitamine E bevatten, alsmede voldoende carotenen. Samen voorkomen zij dat oliën en vetten in ons lichaam ranzig worden. Het is daarom absoluut essentieel om de inname van Omega-3 en 6 te combineren met vitamine E en carotenen.

  Zoals hierboven reeds gemeld, is de visie dat alle vetten dik maken reeds lang achterhaald. Sterker nog: mensen die heel sterk gefocust zijn op caloriearm eten zonder vet, zijn juist bezig om hun stofwisseling te vertragen, waardoor ze in rust minder calorieën verbranden. Omega-3 zuren helpen het vocht uit de weefsels af te voeren. En mensen met overgewicht hebben vaak last van oedeem; het vasthouden van vocht in het lichaam.

  Het moge duidelijk zijn, dat ook bij het afslanken Omega-3 en Omega-6 onmisbaar zijn; ze stimuleren de stofwisseling, waardoor de verbranding sneller gaat en we meer energie krijgen.

  Gebleken is dat we deze vitamine over het algemeen veel te weinig binnenkrijgen. Vooral mannen hebben een tekort aan vitamine E, maar ook veel vrouwen hebben tekorten.

  Van vitamine E bestaan acht soorten. De meest bekende is alfa-tocoferol, maar daarnaast zijn er dus nog andere. Let hier dus altijd op als je vitamine E koopt. De verschillende soorten hebben allemaal hun eigen "werkterrein". Zo werkt Gamma tocoferol het meest efficiënt bij het bestrijden van vrije stikstofradicalen, die schade aan de hersenen kunnen berokkenen.

  Bronnen van Vitamine E

  • plantaardige oliën
  • spinazie
  • margarine
  • eieren
  • broccoli
  • volkorenproducten
  • sojabonen
  • noten
  • Formule 1 shake
  • Herbalifeline

  Wil je de huid goed beschermen tegen bijvoorbeeld UV-stralen en luchtvervuiling, dan werken Tocotriënolen het best. Bovendien zouden deze soort veel sterker zijn in het voorkomen van vet-oxidatie dan de bekende alfa-tocoferol.

  Laat je dus goed voorlichten door een deskundige voor je zelf gaat experimenteren met vitamines, maar onthoud dat vitamine E absoluut noodzakelijk is en dat het een typische anti-verouderingsvitamine is.

Source:
Massiera et al. J. Lip. Res, 2010, vol 51.

 

Product in de kijker

 

Vergroot u portie Omega 3 vetzuren en vitamine E door een dagelijks gebruik van het herbalifelineMax supplement.

Wat zijn de voordelen van regelmatig gebruik van Herbalifeline ?
Dit voedingssupplement houdt uw spieren soepel en is goed voor hart en bloedvaten. Het zorgt tevens voor een stralend uiterlijk en een gezonde huid.

Hoeveel heeft u nodig ?
Hoeveel Omega-3 essentiële vetzuren u nodig heeft hangt af van uw gewicht, voedingspatroon en manier van leven. Als u bijvoorbeeld veel verzadigde vetten eet (vetzuren die hard worden bij kamertemperatuur) of veel omega-6 binnenkrijgt, dan heeft u meer nodig.

Belangrijkste eigenschappen van de ingrediënten:

Omega-3 essentiële vetzuren en vitamine E

  • Essentieel omdat het lichaam geen Omega-3 vetzuren kan maken en ze uit voedingssupplementen moet halen;

  • Ze vormen een rijke bron van Eiscosapentaenoic Acid (EPA) en Docosahexaneoic Acid (DHA), die door het lichaam worden omgezet in prostaglandines, een soort hormoon die belangrijk is voor het functioneren van de hersenen en de ogen, en voor de lichaamscoördinatie, stemming en leerprestaties;
  • Ze zorgen tevens voor een gezond cholesterol- en triglyceridegehalte in het bloed, houden de bloeddruk en het immuunsysteem op peil en werken ontstekingremmend;
  • Een lage reflux zorgt ervoor dat de visoliesmaak tot een minimum wordt teruggebracht tijdens het verteringsproces
   Kleine, zachte, makkelijk in te nemen gelcapsule.
  • Vitamine E op de omega3 vetzuren in je lichaam beter te bewaren.


Shake van de week

Picknickjes shake (als je moet afvallen maar heel af en toe gebruiken!):  
2 scheppen vanille shake (je kan ook de coockies and cream smaak nemen)
250 ml havermelk
5 picknickjes

 

 

Groente in de kijker : Aubergine

  Er bestaan verschillende variëteiten aubergines. In ons land is de paarse, ovaalvormige aubergine het bekendst. Aan de aubergine zit een groen steeltje met groene kroonblaadjes. Het vruchtvlees is sponsachtig wit met kleine pitjes. Naast de paarse aubergine zien we tegenwoordig ook gele, gestreepte en witte, ovale variëteiten verschijnen.

De witte soort is in Zuid-Europa favoriet en wordt wel egg-plant genoemd vanwege de vorm. Een andere soort aubergine is de Afrikaanse aubergine of antroewa. De antroewa is een groen-witte, ronde aubergine.
 
De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azië. Waarschijnlijk zijn het de Arabieren of de Portugezen geweest die de vruchtgroente naar Europa hebben gebracht. De vruchtgroente behoort tot de nachtschadefamilie evenals de tomaat, paprika en peper.


Waarop letten als je aubergines koopt?
Een aubergine is rijp als de vruchtgroente bij lichte vingerdruk meegeeft. Een rijpe aubergine glimt niet maar heeft een meer matte glans. Let er bij aankoop op dat de schil onbeschadigd is en dat de kroonbladeren een frisgroene kleur hebben. Aubergines zijn het hele jaar verkrijgbaar. Maar de topaanvoer is in juli en augustus.


Hoe aubergines bewaren?
Een aubergine is erg gevoelig voor temperaturen beneden de 10 graden Celsius. Bewaard bij lagere temperaturen treedt al snel het zogenaamde lagetemperatuurbederf op. Het steeltje en de kroonbladeren worden bruin en er ontstaan ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar rijpe aubergines in de kelder of bijkeuken. Onrijpe exemplaren rijpen snel bij kamertemperatuur. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines 3-7 dagen houdbaar.


Schoonmaken
Verwijder alleen het kroontje en het steeltje van de aubergine. Het is onnodig om deze vruchtgroente te schillen. De aubergine goed wassen in lauwwarm water en afhankelijk van de toepassing in plakken, blokjes of doormidden snijden. De aubergine is een van de weinige groenten die niet rauw gegeten kunnen worden. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken.
Snijd de aubergines kort voor het gebruik, want de aangesneden groente kleurt snel bruin. Bestrooi - voor bakken of frituren - plakken aubergine met zout. Leg ze in een vergiet en zet er iets zwaars op. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine. In dit vocht zitten de stoffen die de aubergine bitter doen smaken. Dep na 30 minuten de plakken droog. Ze kunnen nu gebakken worden.


Hoe aubergines klaarmaken?

 • blokjes aubergine blancheren en toevoegen aan groentesalades;
 • aubergines vullen met pittig aangemaakt gehakt, bestrooien met kaas en gaar stoven in de oven;
 • aubergine in ratatouille met ui, paprika, champignons, courgette, vleestomaat, knoflook en oregano.

De smaak van aubergines is vrij neutraal, maar ontwikkelt bij het bakken en stoven een aangenaam aroma. Door de neutrale smaak kan aubergine met bijna elk ander ingrediënt worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum.

 

Uw voedingscoach
0486/487197

 
    01-11-2017 00:00
Wij helpen je graag verder!